Daging Lemak Cili Api Nogori Style

Haluuu

Ni first time buat masak lemak cili api style Negeri Sembilan. Simple je. Bahan pun simple.


Bahan-bahan

  • Cili api
  • Serai
  • Kunyit hidup /  Serbuk kunyit
  • Asam keping

Cara Penyediaan

  1. Kisar cili api dan kunyit hidup
  2. Buka api dan masukkan bahan kisar ke dalam periuk
  3. Masukkan daging dan gaul bersama bahan kisar.
  4. Masukkan air sehingga daging tenggelam, tutup periuk dan biarkan selama 30 minit -1 jam untuk empukkan daging.
  5. Apabila daging dah mula empuk, masukkan kentang, serai yang sudah diketuk. Biarkan selama 15 - 20 minit untuk kentang empuk
  6. Masukkan santan dan asam keping. Pastikan sentiasa kacau supaya santan tidak berketul
  7. Letak garam, serbuk perasa dan ajinomoto

Note: 
Jangan lupa buang asam keping tu nanti. Kalau tak... terlebih masam lerr gulai lemak tu ✌

 

Previous Post Next Post