Haluuu
Ni first time buat masak lemak cili api style Negeri Sembilan. Simple je. Bahan pun simple.
Bahan-bahan
- Cili api
- Serai
- Kunyit hidup / Serbuk kunyit
- Asam keping
Cara Penyediaan
- Kisar cili api dan kunyit hidup
- Buka api dan masukkan bahan kisar ke dalam periuk
- Masukkan daging dan gaul bersama bahan kisar.
- Masukkan air sehingga daging tenggelam, tutup periuk dan biarkan selama 30 minit -1 jam untuk empukkan daging.
- Apabila daging dah mula empuk, masukkan kentang, serai yang sudah diketuk. Biarkan selama 15 - 20 minit untuk kentang empuk
- Masukkan santan dan asam keping. Pastikan sentiasa kacau supaya santan tidak berketul
- Letak garam, serbuk perasa dan ajinomoto
Note:
Jangan lupa buang asam keping tu nanti. Kalau tak... terlebih masam lerr gulai lemak tu ✌
