Resepi Tomyam Simple

 Hello,

Masak tomyam ni masakan paling simple sebenarnya. Simple kalau protein dah siap siang dan tunggu untuk masuk microwave untuk defrost je 😹

Bangun tidur petang tadi jem jap kepala nak masak apa untuk makan malam. Mula-mula nak masak sup ayam tapi bila tengok ada daun ketumbar, lengkuas dan serai, why not aku masak tomyam je? Yang aku masak ni bukan versi tumis ya. 


Bertambah-tambah makan. Pekena pula dengan telur dadar dan sambal hitam 😋

Bahan-bahan Tomyam

  • Bawang putih
  • Bawang merah
  • Lengkuas
  • Daun ketumbar
  • Serai
  • Tomato
  • Bawang holland
  • Cili padi
  • Daun limau purut
  • Limau nipis
  • Garam
  • Serbuk perasa
  • Ajinomoto
  • Sayur (Bunga kubis, carrot, cendawan)
  • Ayam, Udang, Sotong
  • Pes tomyam

Cara Penyediaan

  1. Potong dan perah limau nipis.
  2. Belah tomato kepada 4.
  3. Potong sayur mengikut saiz pilihan.
  4. Hiris separuh je hujung cili padi.
  5. Hiris nipis lengkuas.
  6. Potong akar daun ketumbar (akar untuk reneh, daun untuk hiasan).
  7. Tumbuk bawang putih sikit, jangan sampai hancur.
  8. Potong bawang merah dan bawang Holland secara kasar.
  9. Tumbuk/ketuk serai.
  10. Carik daun limau purut dan buang urat tengah.
  11. Masukkan air ke dalam periuk.
  12. Masukkan ayam, bawang putih, bawang merah, lengkuas, akar daun ketumbar, serai, cili padi dan daun limau purut.
  13. Renehkan sehingga ayam mengecut dan hampir masak.
  14. Masukkan pes tomyam (lebih kurang 2 sudu besar atau ikut cita rasa).
  15. Masukkan seafood (udang dan sotong).
  16. Masukkan sayur kubis bunga dan carrot.
  17. Masukkan garam, serbuk perasa dan ajinomoto.
  18. Akhir sekali, masukkan bawang Holland, daun ketumbar, tomato dan perahan limau nipis.

Siap!
Previous Post Next Post