Hello,
Masak tomyam ni masakan paling simple sebenarnya. Simple kalau protein dah siap siang dan tunggu untuk masuk microwave untuk defrost je 😹
Bangun tidur petang tadi jem jap kepala nak masak apa untuk makan malam. Mula-mula nak masak sup ayam tapi bila tengok ada daun ketumbar, lengkuas dan serai, why not aku masak tomyam je? Yang aku masak ni bukan versi tumis ya.
Bertambah-tambah makan. Pekena pula dengan telur dadar dan sambal hitam 😋
Bahan-bahan Tomyam
- Bawang putih
- Bawang merah
- Lengkuas
- Daun ketumbar
- Serai
- Tomato
- Bawang holland
- Cili padi
- Daun limau purut
- Limau nipis
- Garam
- Serbuk perasa
- Ajinomoto
- Sayur (Bunga kubis, carrot, cendawan)
- Ayam, Udang, Sotong
- Pes tomyam
Cara Penyediaan
- Potong dan perah limau nipis.
- Belah tomato kepada 4.
- Potong sayur mengikut saiz pilihan.
- Hiris separuh je hujung cili padi.
- Hiris nipis lengkuas.
- Potong akar daun ketumbar (akar untuk reneh, daun untuk hiasan).
- Tumbuk bawang putih sikit, jangan sampai hancur.
- Potong bawang merah dan bawang Holland secara kasar.
- Tumbuk/ketuk serai.
- Carik daun limau purut dan buang urat tengah.
- Masukkan air ke dalam periuk.
- Masukkan ayam, bawang putih, bawang merah, lengkuas, akar daun ketumbar, serai, cili padi dan daun limau purut.
- Renehkan sehingga ayam mengecut dan hampir masak.
- Masukkan pes tomyam (lebih kurang 2 sudu besar atau ikut cita rasa).
- Masukkan seafood (udang dan sotong).
- Masukkan sayur kubis bunga dan carrot.
- Masukkan garam, serbuk perasa dan ajinomoto.
- Akhir sekali, masukkan bawang Holland, daun ketumbar, tomato dan perahan limau nipis.
Siap!
